EDUKACIJA IZ TERAPIJSKIH TEHNIKA I VJEŠTINA

Novo u Hrvatskoj!

Prema licenci Europske asocijacije za dječju i adolescentnu psihoterapiju i savjetovanje, u Hrvatskoj se počinje provoditi edukacija iz Terapijskih tehnika za škole/vrtiće.

Nastavnici, učitelji, odgajatelji, asistenti u nastavi, najčešće su prve osobe koje primijete dječju poteškoću. No, ometeni vlastitim emocionalnim pitanjima i barijerama, mnogi od njih ne mogu se u potpunosti posvetiti procesu učenja i odgajanja svakog djeteta.

Ova edukacija daje uvid u vlastito funkcioniranje, uči kako prepoznati dječju poteškoću, kako razgovarati s i slušati dijete, kako pristupiti svakom djetetu uzimajući u obzir njegovu poteškoću i njegov način funkcioniranja.

Edukacija je namijenjena odgajateljima, nastavnicima, djelatnicima centara za socijalnu skrb, asistentima u nastavi i svima koji se u svom radu susreću s djecom i mladima.

U trajanju od ukupno 60 sati / 6 vikenda po 10 sati

TEME:

 1. Važnost emocionalne pismenosti u radu s djecom
  (što nam treba za uspješan rad, što djeci treba od nas?)
 2. Teorija privrženosti
  (uloga stilova privrženosti u razvijanju kasnijih odnosa, razumijevanje sebe s ciljem rada s različitom problematikom kod djece)
 3. Pregled najčešćih poteškoća s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu u školi i vrtiću – psihopatologija
  (univerzalni pristupi u svakodnevnom radu s različitom djecom)
 4. Internalizirani poremećaji i rad s njima
  (anksioznost, depresija, nesigurnost, trauma, dijete u razvodu, gubitak)
 5. Eksternalizirani poremećaji i rad s njima
  (ADHD, poremećaji ponašanja, agresija)
 6. Rad s roditeljima, suradnja s kolegama, rad na sebi, supervizija

 • Svaka radionica od 2. – 6. sadrži 1,5 sat supervizije.
 • Radionice se održavaju jedan vikend mjesečno, u trajanju od 10 sati (pet-sub).
 • Radionice se održavaju u prostorijama Instituta D.O.M., osim u slučaju da je velik broj polaznika iz jedne ustanove (u tom slučaju edukacija se može organizirati unutar te ustanove uz posebne popuste).
 • Između radionica polaznici moraju primijeniti naučena znanja i u slijedećoj radionici prezentirati svoja iskustva na supervizijskoj grupi.
 • Završetak edukacije podrazumijeva pisani ispit, osobni razvojni profil i prezentaciju naučenih vještina na odabranom slučaju (prikaz slučaja).
 • Cijena kompletne edukacije po osobi iznosi 4.800,00 kn. Cijena se odnosi na pojedince i može se razlikovati ukoliko iz jedne ustanove bude više od 5 polaznika.
 • Sudjelovanje na pojedinim vikend edukacijama iznosi 1000,00kn.
 • Po uspješnom završetku edukacije polaznici dobivaju certifikat od Instituta D.O.M. te od EIATSCYP-a (europska krovna udruga za dječju i adolescentnu psihoterapiju) s naznakom

„CERTIFIKAT IZ TERAPIJSKIH TEHNIKA ZA ŠKOLE/VRTIĆE“

Voditelj edukacije je dr. sc. Vesna Hercigonja Novković, prof defektolog, voditelj projekta Emocionalne pismenosti po školama i vrtićima.

Gosti predavači:

 • Prof.dr.sc. Dubravka Kocijan Hercigonja
 • Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander
 • Dina Koren, prof. soc.ped.

Ukoliko je ustanova zainteresirana za provođenje edukacije za svoje djelatnike, održat će se besplatno uvodno predavanje na temu emocionalne pismenosti i važnosti terapijskih tehnika za osobe koje rade s djecom i mladima uz podjelu pisanog materijala unutar te ustanove.